You are here:   Начало Още... За всеки турист КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ?

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ?

Лятото и зимата са сочени за „любими сезони” и удоволствията, с които те са съпътствани крият и своите опасности. Една от тези опасности е неприятното изгаряне на кожата. Докато през зимните месеци в повечето случаи само лицето ни е изложено на показ, то далеч по-разголени сме през лятото. Най-незащитени в тези условия се оказват децата – те обожават да са навън - да тичат и да играят на открито, а кожата им още е нежна.

Но да погледнем какви са причините за слънчевите изгарания. Терминът UV радиация плаши повечето хора още когато чуят този термин. Затова ще се опитам да опростя нещата. Всъщност думата радиация означава лъчение, а UV или ултравиолетово поставя това лъчение в съответния спектър на слънчевата светлина. Тези лъчи са част от слънчевите лъчи и е много трудно да избягваме именно тях, а да се радваме само на другата част от този спектър, а именно видимата.

От оптиката изучавана в училище почти всички знаят, че най-малко се отразяват лъчите, които падат под прав ъгъл. Т.е. в най-голяма опасност се оказваме, когато слънцето „е най-високо”, а това е именно „непозволения” интервал за плаж – от 1 до 4 следобед. Друго явление, което познаваме, това е отразяването на светлината. Като само фактологично ще кажа как съответните повърхности отразяват светлината. Белият сняг отразява почти 85% от светлината, което ни прави особено податливи на изгаряния през зимата. Ярките повърхности, например пясъка, отразяват 15 до 20% от лъчите, което ни прави по-уязвими лятото, а водата отразява по-малко от 10% от слънчевата светлина.

Тук е мястото да обясним и ролята на морската вода в изгарянето на кожата. Мосрката вода съдържа определно количество соли, които са различни за различните водни басейни. Колкото количеството на солите е по-голямо, казваме че толкова водата е „по-солена”. Именно тези примеси във водата обуславят някои нейни свойства – например кипенето при по-ниска температура и замръзването при по-ниска температура. Но те имат и друго свойство – „солената вода” е и проводяща среда, което определя и по-голямата опасност при изгаряне след като сме се „намокрили” с нея, а не с „чиста вода” . Такива свойства, обаче, има човешката пот, която въпреки предназначението си да „охлажда системата” в случая се явява като проводник на лъчението.

Друго интересно свойство на светлината и в частност на ултравиолетовите лъчи е дисперсията. А именно способността им да се разсейват и през непрозрачна среда. Такава среда са облаците например. Ето и защо когато времето е облачно, все пак има светлина. Такава среда се оказва, обаче и слънчевия чадър. Т.е. неголямата му плътност отразява и поглъща част от светлината, но друга преминава през него. И нашата илюзия „да се скрием от слънцето под чадъра” се изпарява.

Няма да обясняваме колко е вредно това лъчение, защото всеки е изпитвал какво значи да прекалиш със слънцето и най-малкото му се е зачервявала кожата. Ще преминем направо към методите за предпазване и справяне с този „загар”.

Много марки масла против изгаряне може да срещнете на пазара. Но предлагам да заложите на тези, които имат доказан успех при вас, или доказан успех на пазара. Трябва да се вземе под внимание и т.нар. UV фактор, изписан обикновено с големи цифри на опаковката. Колкото по-голям е той, толкова повече отразява светлината. Ако вашето тяло не е излагано от доста време на директната слънчева светлина, постарайте се този фактор да е по-голям. При децата това е задължително. Дори и кожата да е „привикнала” вече на слънцето и да сте с няколко тона по-бронзови не подценявайте слънцето – за вас важат същите закони, но с по-малка сила – използвайте препарат с по-нисък УВ фактор.

Друг важен момент е да прегледате указанията на опаковката – водоустойчив ли е съответния препарат или не и колко време е влиянието му. Ако не е водоустойчив или влиянието би трябвало да е „приключило” – не забравяйте пак да го използвате, за да не попаднете в капана на изгарянето по невнимание. За децата препаратът е особено важен. Те все още не могат да произвеждат т.нар. тъмен пигмент и тяхната кожа е изложена на най-голяма опасност от изгаряне. При тях и хидролипидният филм, който предпазва кожата не е напълно развит и това води до загуба на влажността с по-бързи темпове. Затова, освен приемането на течности е необходим и препарат, който да „овлажнява” кожата. Половин час невнимание могат да нанесат неприятни последствия за малчуганите – болежки, сърбежки, мехурчета и др.

И не на последно място – храненето. Кожата използва най-много витамин А и храни с такова съдържание могат да помогнат за по-добрата борба с лошите влияния на иначе „доброто” слънце.

Експертите съветват:
1. Избягвайте директното излагане на слънце между 11 и 15 часа.
2. Никога не излагайте на пряка слънчева светлина бебета и малки деца.
3. Децата трябва да са защитени допълнително, като са облечени в тънки, но непропускащи светлина дрешки.
4. Слагайте на децата шапка с периферия.
5. Не забраяйте за защитата на очите им - използвайте слънчеви очила с UV филтри.
6. Използвайте продукти, които са водоустойчиви.
7. Облечете детето с тениска, докато е във водата.
8. Използвайте продукти, които са нежни към чувствителната кожа и съдържат минерални филтри.
9. Нанесете обилен пласт от слънцезащитния продукт 30 мин. преди излагане на слънце.
10. През летните месеци обогатете менюто на детето с храни, съдържащи витамините С и Е, про-витамин А, както и минералите магнезий, калции и селен. Тези вещества са антиоксиданти и неутрализират свободните радикали.

Автор: Магелан ИНФО

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация: