You are here:   Начало Още... За всеки турист ОПАСНИ ЛИ СА ЗМИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

ОПАСНИ ЛИ СА ЗМИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

Опасни ли са нашите змии? Ухапванията от отровни змии у нас са твърде редки и в повечето от случаите са от широко разпространената у нас пепелянка – най-често при настъпване или при несръчни опити за улавяне. Своевременно оказаната помощ със съотвения „противозмийски” серум и други модерни медикаменти отстраняват опасноста за живота на ухапания и той се отървава само с подуване на ухапаното място и 1-2 дни престой в болницата. Затова ако има ухапване – не се колебайте и за миг, а тичайте към най-близката болница. Ако е невъзможно да стигнете в близките 24 часа до такова заведение (но само в този случай!) потърсете мястото откъдето змията е минала и е оставила „слуз” в тревата. Откъснете тази трева и я втрийте на мястото на охапването – в тази „слуз” се съдържа естествената противоотрова, която самата змия произвежда.

Въпреки всичко, страхът от змиите продължава да владее съзнанието на много хора, а при някои достига до паталогични размери. Фантастичните легенди за смоци-удушвачи на хора и добитък, за змии-кръвопийци и камъкохвъргачи, за развъдени от диверсанти кобри и мамби по планините и плажовете ни, заедно с нерядко появяващите се в печата самохвални разкази на самодейни змиеловци и самозвани популяризатори, са причината повечето хора да си представят змиите като лукави и коварни, зли и отмъстителни влечуги, които съществуват само и само за да излеят отровата си в невинните хора.

Всъщност змиите са влечуги като всички останали. Техният “интелект” и “злоба” не се различават много от тези на един гущер или костенурка. Змиите хапят единствено при болка или при внезапна уплаха, а много видове не хапят, дори когато са настъпени или измъчвани след улавянето им. Невежеството и търсенето на евтина слава пред наивни зрители е причина за убиването и улавянето на хиляди змии, в това число и от редки и застрашени видове, включени не само в нашата, а и в европейската “Червена книга”.

Интересен факт е, че змията (конкретно смокът) съществува осезаемо и в българската митология. Той е сочен за „пазител на бащиното огнище” и убиването му е свързано с нещастие. Не трябва да се забравя и това, че змията е „универсалното оръжие” за борба с гризачите.  Любитно е и да се спомене, че змиите не са териториални животни. Т.е. не си мислете че мястото, на което се намира в момента змията е специално и тя ще остане там завинаги, та дори и ще се размножи – напротив. Когато змията усети, че вече „тук не й харесва”, веднага започва да търси друго „убежище”. Ако обаче сте посетен от неканено влечуго, не се колебайте да извикате специалист, който да може да улови „звяра”. Не убивайте животното, а го пуснете в гората – там то ще намери следващия си дом, без да прави каквито и да било опити да се натрапи отново у вас.

Коментари  

 
+2 #4 Rozi 2012-06-21 10:41
 
 
+1 #3 Rozi 2012-06-21 10:38
moqta sestra mnogo e strah ot zmii i kato vidi zapochva da plache as i kazvam che te bqgat ot horata
 
 
#2 Rozi 2012-06-21 10:36
mnogo mi haresvat zmiite
 
 
+1 #1 ivancho 2012-01-14 11:38
zmiite gi isledvam i sa mnogo qki
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация: