You are here:   Начало Още... За всеки турист ОПАСНИ ЛИ СА ЗМИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

ОПАСНИ ЛИ СА ЗМИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?

Опасни ли са нашите змии? Ухапванията от отровни змии у нас са твърде редки и в повечето от случаите са от широко разпространената у нас пепелянка – най-често при настъпване или при несръчни опити за улавяне. Своевременно оказаната помощ със съотвения „противозмийски” серум и други модерни медикаменти отстраняват опасноста за живота на ухапания и той се отървава само с подуване на ухапаното място и 1-2 дни престой в болницата. Затова ако има ухапване – не се колебайте и за миг, а тичайте към най-близката болница. Ако е невъзможно да стигнете в близките 24 часа до такова заведение (но само в този случай!) потърсете мястото откъдето змията е минала и е оставила „слуз” в тревата. Откъснете тази трева и я втрийте на мястото на охапването – в тази „слуз” се съдържа естествената противоотрова, която самата змия произвежда.

Въпреки всичко, страхът от змиите продължава да владее съзнанието на много хора, а при някои достига до паталогични размери. Фантастичните легенди за смоци-удушвачи на хора и добитък, за змии-кръвопийци и камъкохвъргачи, за развъдени от диверсанти кобри и мамби по планините и плажовете ни, заедно с нерядко появяващите се в печата самохвални разкази на самодейни змиеловци и самозвани популяризатори, са причината повечето хора да си представят змиите като лукави и коварни, зли и отмъстителни влечуги, които съществуват само и само за да излеят отровата си в невинните хора.

Всъщност змиите са влечуги като всички останали. Техният “интелект” и “злоба” не се различават много от тези на един гущер или костенурка. Змиите хапят единствено при болка или при внезапна уплаха, а много видове не хапят, дори когато са настъпени или измъчвани след улавянето им. Невежеството и търсенето на евтина слава пред наивни зрители е причина за убиването и улавянето на хиляди змии, в това число и от редки и застрашени видове, включени не само в нашата, а и в европейската “Червена книга”.

Интересен факт е, че змията (конкретно смокът) съществува осезаемо и в българската митология. Той е сочен за „пазител на бащиното огнище” и убиването му е свързано с нещастие. Не трябва да се забравя и това, че змията е „универсалното оръжие” за борба с гризачите.  Любитно е и да се спомене, че змиите не са териториални животни. Т.е. не си мислете че мястото, на което се намира в момента змията е специално и тя ще остане там завинаги, та дори и ще се размножи – напротив. Когато змията усети, че вече „тук не й харесва”, веднага започва да търси друго „убежище”. Ако обаче сте посетен от неканено влечуго, не се колебайте да извикате специалист, който да може да улови „звяра”. Не убивайте животното, а го пуснете в гората – там то ще намери следващия си дом, без да прави каквито и да било опити да се натрапи отново у вас.

Коментари  

 
+2 #4 Rozi 2012-06-21 10:41
 
 
+1 #3 Rozi 2012-06-21 10:38
moqta sestra mnogo e strah ot zmii i kato vidi zapochva da plache as i kazvam che te bqgat ot horata
 
 
#2 Rozi 2012-06-21 10:36
mnogo mi haresvat zmiite
 
 
+1 #1 ivancho 2012-01-14 11:38
zmiite gi isledvam i sa mnogo qki
 

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация: