БАТАК

Само на 156 км. от София и на 36 от Пазарджик, в западната част на Родопския масив, се намира един от седемте язовири в областта – Батак. Множеството възможности за настаняване в района, красивата природа, чистият въздух, и изобилието от природни, културни и исторически забележителности го правят идеална отправна за разглеждането им.

Първата спирка е град Батак. Градът е заобиколен от всички страни с хълмове, а над тях се издигат върховете на Баташката планина. Лятото е прохладно и приятно, а през есенно-зимния сезон преобладават слънчевите дни. Средната годишна температура тук е около 10°С, което прави града сравнително топъл през цялата година.

Сред върховете се открояват първенците Баташки снежник (2082 м), който се извисява на юг от Батак, и връх Сюткя (2186 м), на югозапад. Южно от тези върхове се простира обширната равна местност Беглика, която продължава до прохода Камен дял.

Това е изключително красива местност, през която тече Беглишката река и дава водите си на язовирите "Беглика" и "Голям Беглик". Те са много привлекателни за излети през топлите дни. Резерватът "Голям Беглик", който е обрасъл с вековни иглолистни дървета обхваща площ от 415 ха.

В района се намира и резерватът "Дупката", който е природен феномен на растителни и животински видове и е под егидата на ЮНЕСКО. Общо в района са обособени 10 защитени местности, най-голяма сред които е местността Баташки снежник.

Сред забележителностите в района на Батак се нареждат и най-старото праисторическо находище Кременете, крепостта Каменишкото кале, Кемеровият мост, който с архитектурата си привлича вниманието и на туристи, и на историци.

Един от интересните маршрути води до връх Баташки снежник, друг - до местността Превала с посещение на параклисите "Св. Марина" и "Св. Андрей" и язовир "Батак". По трети туристите минават през с. Нова махала, с. Фотиново и стигат до впечатляващите фотински водопади. Туристически маршрути могат да се организират и до местностите Дженевра, Петрово бърдо, до пещерата Снежанка.

Ценителите на старини пък имат възможност да разгледат останките от римски, византийски и славянски крепости, могили, мостове и други интересни археологически обекти в района. В района на Батак има над 10 църкви и манастири.

Голям е броят и на язовирите седем на територията на община "Батак". Около язовирите "Батак", "Беглика", "Широка поляна", които са и основните туристически дестинации в района, е изградена широка мрежа от почивни бази - профилакториум и ведомствени почивни станции, хотели, къмпинги, ученически лагери, частни вили.

Язовирът Батак е образуван от водите на р. Мътница, приток на Чепинската река. Намира се на височина около 1000 м. Всичките му страни са обграден от малки гористи върхове, издигащи се на 200-300 м над нивото му. В близост до тях са ридовете на високия 2186 м връх Голяма Сюткя. Челото му може да се достигне за 5 часа от горското стопанство "Беглика", където се сливат реките Беглишка и Махалите. Баташки снежник е вторият по височина връх в района, по-нисък само със стотина метра. Изкачването му ще ви отнеме 3 часа. В подножието на тези върхове, където планината среща водното огледало на язовир "Батак", се образуват красиви заливи.

"Батак" в най-дългата си част достига 17 км, а в най-широката - 4 км. Общата му площ е почти 22 кв. км. Най-дълбок е при язовирната стена - 34 м. Той е част от т. нар. Баташки водносилов път. Около него се намират 3 от нашите 17 биосферни резервата. Там живеят елени, сърни, лисици и глухари. Не е изключено да срещнете и мечки. Горите са смесени, от бял бор или смърч. Височината на много от дърветата им надминава 40 метра, с дебелина на ствола повече от метър.

Цигов чарк, "Селце" и "Св. Константин" работят под пара през всички сезони на годината. Дори да дойдете тук през зимата, една близка, добре оборудвана ски писта ще е на ваше разположение. Курортите предлагат и подслон, и храна, и развлечения не само за рибарите. "Селце" е построен на 5 км от брега на язовира в красива, обрасла с цветя поляна. Не се бойте от неособено привлекателното й име "Тресавището". "Свети Константин" пък е на час път пеша от язовирната стена.

Казват, че в навечерието на Освобождението броят на дъскорезниците, наречени чаркове, в този родопски район бил 283. Една от тях е била "Цигов чарк". Красотата на това място е наистина невероятна. Сега тук на самия язовирен бряг срещу малкото островче се разполага един прекрасен курортен комплекс. Мястото се ползва с голяма популярност сред рибарите. Ако си падате по велосипедния спорт, не си забравяйте колелото. Родопите са сякаш специално пригодени за обиколка с велосипеди. Те са "мека" планина без особено тежки стръмнини, които да подлагат силите ви на жестоки изпитания. Често сменящите се пейзажи пред вашите очи при един такъв преход са източник на наслада. Така можете да посетите някоя от местните забележителности - Щеписката крепост, крепостта Цепина и скалите около нея, които са и обект за алпинизъм.


GPS координати: E 24° 13' 02.28"; N 41° 56' 31.66"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност

{googleMaps lat=41.94212727375355 long=24.217300415039062 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Магелан Пътешественик

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

ЛУГАНО - НАЙ-ШВЕЙЦАРСКИЯТ ИТАЛИАНСКИ ГРАД

  Ако кажеш на някого от Лугано, че местната кулинарна слава - ориз с надробена наденица, може да се вкуси, и то абсолютно същата, двайсетина километра по на юг, в Италия, като нищо ще ти обърне гръб. Мръщи се, сърди се... продължава>