You are here:   Начало Туризъм България СИЛИСТРА ОТНОВО СЕ ВЪЗРАЖДА

СИЛИСТРА ОТНОВО СЕ ВЪЗРАЖДА

Крепостта Меджи ТабияПървото писмено известие за града е в заповедта на император Траян от 106 г. за преместването на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум. Тези данни говорят само, че градът е съществувал и като крепост. Дуросторум става самоуправляващ се град в 169 г., при императора философ Марк Аврелий. В 238 г. карпите превземат града, ограбват го и отвеждат жителите му в робство. Дуросторум за първи път е разорен. Около 590 г. се заселват славяните (северите). Те дават и ново име на града - Дръстър. Градът става богат и проспериращ. Скоро след това Дръстър става важна българска твърдина и още при покръстването играе главна роля. Като старо седалище на епископ, той е признат за пръв между епископските градове на България. А при цар Симеон епископът му е провъзгласен за патриарх на българсктата църква.

Историческият музей в СилистраЗащо някои го наричат и "кабърчето"? Символично картата на България може да бъде закачена на стената, като точката в горния край, съвпадаща с обозначението на града, може да се използва за една от опорните точки. Дуросторум - някогашна столица на римската провинция Мизия, по-късно през средновековието преименуван на Дръстър, днес Силистра е със статут на областен град.

Градът възниква на брега на река Дунав. Преживява своето икономическо развитие създава се  пристанище и градът става център на промишлено производство. Културният разцвет – музеи, галерии и театър и някогашната му военна функция - добре съхранена турска отбранителна крепост от 1847 г. "Миджиди Табия", дълги години са се определяли от неговото стратегическо местоположение. Днес по поречието на Дунав е обособена Дунавска градина с просторни алеи, цветни лехи, детски кът и пейки. Няколко кафета и ресторанти в парка се грижат за отдиха и развлеченията на местните и техните гости.

Резерват СребърнаАко попаднете в Силистра през уикенда и не успеете да разгледате Етнографския музей - не се притеснявайте. По всяко време на деня можете да се полюбувате на импровизиран битов кът, към който жителите на града-домакин с охота ще ви упътят. Той е създаден, организиран и поддържан от Румен Манолов с незаменимата помощ на малчуганите в квартала.
 
Съвсем близо се намира Биосферен резерват "Сребърна" - в с. Сребърна. В местния музей са изложени много препарирани животни - фламинго, лопатар, елен, диви патици и емблематичния къдроглав пеликан. За съжаление е забранен е достъпът до езерото и района около него с цел опазването на природното богатство и да се подсигури спокойствието на птиците и животните. Но с помощта на мощен бинокъл с поглед можете да "обходите" резервата.
 
СилистраСлед промените през 1989 г. и поетапното ликвидиране на промишлените мощности и естествената ненужност на тези мощности принуждава голяма част от населението да мигрира към по-големите градове като Варна, Русе, В. Търново, Пловдив и София в търсене на по-добри възможности за препитание. Днес и по-осезаемо след приемането на България в ЕС, Силистра се възвръща към нов живот - градът започва да се възражда отново и инвестициите от много години насам отбелязват положителен прираст. Отворените граници със съседна Румъния стимулират и развитието на търговията.

Посетете града - ако не ви хареса, можете поне да се утешите с известната Добруджанска кайсиева ракия!

GPS координати: E 27° 15' 40.32"; N 44° 07' 01.81"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=44.11716972942086 long=27.261199951171875 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

НОВА ЗЕЛАНДИЯ - СТРАНАТА НА ПРЕКРАСНАТА ПРИРОДА

“...Нова Зеландия – страната на прекрасна природа, буйни гори, уникален животински свят и приятен климат е същински рай за почивка и възстановяване. Новозенладнското общество е пъстроцветно, с хора от различен... продължава>