You are here:   Начало Туризъм България СИЛИСТРА ОТНОВО СЕ ВЪЗРАЖДА

СИЛИСТРА ОТНОВО СЕ ВЪЗРАЖДА

Крепостта Меджи ТабияПървото писмено известие за града е в заповедта на император Траян от 106 г. за преместването на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум. Тези данни говорят само, че градът е съществувал и като крепост. Дуросторум става самоуправляващ се град в 169 г., при императора философ Марк Аврелий. В 238 г. карпите превземат града, ограбват го и отвеждат жителите му в робство. Дуросторум за първи път е разорен. Около 590 г. се заселват славяните (северите). Те дават и ново име на града - Дръстър. Градът става богат и проспериращ. Скоро след това Дръстър става важна българска твърдина и още при покръстването играе главна роля. Като старо седалище на епископ, той е признат за пръв между епископските градове на България. А при цар Симеон епископът му е провъзгласен за патриарх на българсктата църква.

Историческият музей в СилистраЗащо някои го наричат и "кабърчето"? Символично картата на България може да бъде закачена на стената, като точката в горния край, съвпадаща с обозначението на града, може да се използва за една от опорните точки. Дуросторум - някогашна столица на римската провинция Мизия, по-късно през средновековието преименуван на Дръстър, днес Силистра е със статут на областен град.

Градът възниква на брега на река Дунав. Преживява своето икономическо развитие създава се  пристанище и градът става център на промишлено производство. Културният разцвет – музеи, галерии и театър и някогашната му военна функция - добре съхранена турска отбранителна крепост от 1847 г. "Миджиди Табия", дълги години са се определяли от неговото стратегическо местоположение. Днес по поречието на Дунав е обособена Дунавска градина с просторни алеи, цветни лехи, детски кът и пейки. Няколко кафета и ресторанти в парка се грижат за отдиха и развлеченията на местните и техните гости.

Резерват СребърнаАко попаднете в Силистра през уикенда и не успеете да разгледате Етнографския музей - не се притеснявайте. По всяко време на деня можете да се полюбувате на импровизиран битов кът, към който жителите на града-домакин с охота ще ви упътят. Той е създаден, организиран и поддържан от Румен Манолов с незаменимата помощ на малчуганите в квартала.
 
Съвсем близо се намира Биосферен резерват "Сребърна" - в с. Сребърна. В местния музей са изложени много препарирани животни - фламинго, лопатар, елен, диви патици и емблематичния къдроглав пеликан. За съжаление е забранен е достъпът до езерото и района около него с цел опазването на природното богатство и да се подсигури спокойствието на птиците и животните. Но с помощта на мощен бинокъл с поглед можете да "обходите" резервата.
 
СилистраСлед промените през 1989 г. и поетапното ликвидиране на промишлените мощности и естествената ненужност на тези мощности принуждава голяма част от населението да мигрира към по-големите градове като Варна, Русе, В. Търново, Пловдив и София в търсене на по-добри възможности за препитание. Днес и по-осезаемо след приемането на България в ЕС, Силистра се възвръща към нов живот - градът започва да се възражда отново и инвестициите от много години насам отбелязват положителен прираст. Отворените граници със съседна Румъния стимулират и развитието на търговията.

Посетете града - ако не ви хареса, можете поне да се утешите с известната Добруджанска кайсиева ракия!

GPS координати: E 27° 15' 40.32"; N 44° 07' 01.81"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=44.11716972942086 long=27.261199951171875 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: Даниел Пейчев

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
SPORTS MY MALL

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

С КАРАВАНА ДО ФЛОРЕНЦИЯ

Пътешествие с каравана из Европа. За някои може да е лишен от лукс туризъм, при който, за да стигнеш от точка А до точка Б, се пребиваш от път. Малцина са българите, които предприемат обиколки, натоварили покъщнината и... продължава>