You are here:   Начало Туризъм Еко и селски туризъм С ДЕЦА НА ЧЕРНИ ВРЪХ

С ДЕЦА НА ЧЕРНИ ВРЪХ

Малко са европейските градове (да не говорим за европейските столици), които разполагат с такъв природен феномен, като София – красива и висока планина в непосредствена близост. И наистина, Витоша е известна и се споменава в легенди и летописи чак от дълбока древност. Същевременно, със своя първенец връх. “Черни връх”, извисен на 2 290 м., Витоша е четвъртата по височина планина у нас, след Рила, Пирин и Стара планина. Около планината като огърлица са разположени китни и добре подържани села, някои от които вече са квартали на столицата: Железница, Бистрица, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Княжево, Владая, Мърчаево, Рударци, Кладница, Чуйпетлово. От всички тях има удобен достъп до сърцето на планината. Така Витоша е едно приятно предизвикателство за млади и стари, и особено за децата ни. И наистина, грехота е да не водим редовно децата на Витоша, при това през всички сезони на годината. От личен опит знам, че дори и най-малките, 4-5 годишни хлапета, с малко помощ (но не непременно носене на гръб!) могат да се справят удивително добре с ходенето по планините. И без проблем се качват на Черни връх или на другите витошки върхове. Разбира се, с малки деца изкачването на върховете трябва да е през сезона от м. юли до м. септември.
Естествено, най-лесно се стига до Черни връх с помощта на лифтовете. Може например да се вземе първо Симеоновския лифт (долната станция е в непосредствена близост до кв. Симеоново на околовръстното шосе). Това е шестместен кабинков лифт с една междинна станция, но без да е необходимо прекачване. Със своите 6 270 м. дължина и 1 083 м. денивелация, това е най-дългият лифт у нас. Пътуването трае около 30 мин., като работното време на съоръжението е от 9:00 до 18:30 часа. От горната станция на лифта на х. “Алеко” изкачването до върха е 1 ч. и 30 мин., но може първия път да сложите 2 часа, че и малко отгоре, особено ако децата още не са свикнали достатъчно с ходенето по планински пътеки. Пътят от хижа “Алеко” до върха е добре маркиран с метални колове, така че може да се вземе безопасно при хубаво време и през зимата. Но ако през зимата сте с деца, те трябва да са по-големи, например 10-годишни.

Има и съвсем мързелив вариант за качване на върха, като от хижа “Алеко” се качите на междинната станция на лифта “Романски” (в памет на загиналия в снежна буря на това място през 1931 г. скиор Павел Романски). Този лифт ще ви остави в непосредствена близост до връх Малък Резен на 2 150 м. височина. От тук до Черни връх ви остават 15-20 мин. Трябва да имате предвид, че това е двуседалков лифт, на който се качвате и слизате в движение. Разбира се, тук ще ви помогнат любезните служители на лифта. Може, обаче, при първо качване на такъв лифт, децата да се изплашат. Поради това е желателно предварително да им кажете, че това е една много интересна “играчка”, която бързо и безопасно ще ги повози от високо.

Друг начин да стигнете подстъпите на върха е като вземете Драгалевския лифт. Това е двуседалков лифт, като долната станция е на 1 000 м. от центъра на кв. Драгалевци. Горната станция, в близост до връх “Голи връх”, е на 1 818 м. От нея до хижа “Алеко” пътят (800 м.) е около 15-20 мин.

Но лифтовете не са единственият начин да качите децата си на Черни връх. Наскоро тръгнах да водя малкия си шестгодишен син на Черни връх, но в Симеоново се оказа, че лифтът не работи. Тогава решихме да се качим на хижа “Алеко” през село Бистрица. От Бистрица до хижата има много ясна пътека, която се изминава за около 2 ч. и 30 мин. (сложете 3 часа, ако децата са малки). Впрочем, за толкова се стига пеша до хижата и от кварталите Драгалевци и Симеоново.  Ние, обаче, избрахме един не толкова популярен маршрут, минаващ през местността “Погледец”. Пътеката за там трябва да се хване от големия ляв завой при моста на асфалтирания път, който води до панорамната пътека, виеща се около половината планина. В момента на това място има огромен имот, опасан с плътна ограда. За щастие пътеката за “Погледец” все още (до кога ли?) не е погълната от някое частно имение. По тази пътека до хижа “Алеко” се стига дори за по-късо време в сравнение със стандартния маршрут, който остава в ляво. Повече стръмни участъци има в началото. След около 50 мин. се излиза на огромни красиви поляни, над които отблизо се вижда “гъбата” на Черни връх. Скоро пътеката се слива с другата пътека от Бистрица.

Много интересен е подстъпът към планината, и към Черни връх в частност, по югозападните склонове, например през село Кладница. Асфалтираният път до там е през селата Мърчаево и Рударци, като преди това от пътя към Перник се отклонявате вляво веднага след бензиностанцията на “Шел”. От Кладница на около 3 км. е хижа. “Селимица”, докъдето се стига и с кола по сравнително запазен път. По средата на този път е Кладнишкият манастир “Св. Никола”, който си струва да бъде посетен. Над манастира има останки от средновековна крепост. От паркинга под х. “Селимица”, където трябва да оставите колата си, в дясно тръгва черен път, който след около 25 мин. пресича река Танчовица. От там в ляво тръгва една от пътеките към Черни връх през Платото. До върха може да стигнете и като продължите до разклона за сило. Чуйпетлово на 20 мин. от Танчовица. Пътят за върха е в ляво и е маркиран с метални колове, а за селото – в дясно. Като цяло пътят от Селимица до Черни връх е около 3 ч. Гледките по пътя са разкошни и обикновено няма много хора. Така че препоръчвам този маршрут на всички, които обикновено се качват на Черни връх от обичайните подстъпи към планината по североизточните склонове.
Не се колебайте да направите този прекрасен подарък на децата си (а и на себе си) – качете ги на Витоша и на Черни връх. А след това и на другите български планини и върхове.
 
GPS координати: E 23° 16' 44.40"; N 42° 34' 10.26"
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=42.569517215185286 long=23.27899932861328 zoom=9 lang=bg}
За повече дестинации с информация тук.

Автор: проф. Михаил Константинов
Фото: Дафин Коларов

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови

Настаняване

зададените параметри не отговарят на нито един обект или все още няма добавени обекти


Google Translate

English Bulgarian Czech French German Greek Italian Japanese Romanian Russian
реклама
skyvision

Повече информация:

Препоръчано:

Избрано:

СКИ В АЛПИТЕ ОТ ШАМОНИ ДО ЦЕРМАТ - ПЛАНИРАЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

Предизвикателствата на Хот Рут (Haute Route). Приказният маршрут ни води през сърцето на Алпите – започва от Мон Блан – най-високият връх в Западна Европа и завършва в сянката на незабравимия Матерхорн. Изкачванията и... продължава>