You are here:   Начало

НАЙ-ДЪЛГИЯТ ВЪЖЕН МОСТ В БЪЛГАРИЯ

Сряда, 10 Февруари 2016 19:08 Ваклина Тодорова
Печат ПДФ

Със затоплянето на времето на човек все повече му се иска да прекара свободното си време сред природата. Добра дестинация за идващия слънчев уикенд е въженият мост на яз. Студен кладенец. Той е дълъг 260 метра и е най-дългото подобно съоръжение у нас. Изграден е в най-тесните участъци на язовира между землищата на селата Широко поле и Лисиците.

Всъщност това е единствената пешеходна връзка със с. Лисиците. През 1993г. мостът е разрушен от водната стихия, а местните жители са принудени да се придвижват с лодки до Широко поле. Това налага извършване на ремонт, който осъвременява съоръжението.

До него се стига пеш или с влак. Разстоянието от Широко поле до съоръжението е не повече от 40 минути. Влак има веднъж дневно – сутрин. Гледката към моста е внушителна, а преминаването през него – малко страховито. От другата му страна има пресъхнала чешма, на която има изобразени сърп и чук.

Наблизо се намира и крепостта Моняк, която е разположена на 586 метра надморска височина и открива панорама към моста. Тя се намира на 11 км от Кърджали и е построена през XII – XIII век. Достъпът до нея е труден, защото пътят към крепостта е стръмен и на места дори отвесен. Тя е имала важна стратегическа роля в миналото, тъй като пазела прохода Железни врата.

източник: erodopi.eu

Добави коментар

Използвайте кирилица. Спазвайте добрия тон на коментарите. В противен случай може да не видите това, което сте написали.

Защитен код
Обнови